Probléma a Windows 7 Upgrade - vel

2009. október 29. 00:21 Sikertelen próbálkozások után végtelen ciklusba esik a Windows 7 telepítője. A Vistát csak trükkel lehet visszaállítani. A Microsoft elszigetelt esetekről beszél. Ígéret szerint keresik a probléma okát.

Meglehetősen kényelmetlen helyzetben találta magát több felhasználó a minap megjelent Windows 7 upgrade-je kapcsán. A Microsoft terméktámogatási fórumára érkezett bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a már meglévő vista cseréje során, bizonyos esetekben az installálási procedúra vég nélküli újraindítási periódusokra degradálódott. A jelenség különösen kellemetlen: amikor a felhasználó megpróbálja telepíteni a Windows 7-et, a szoftver a folyamat kétharmadánál megáll, majd értesítést küld arról, hogy az upgrade sikertelen, a vista visszaállításra kerül. Eddig talán nem is lenne baj, viszont csak most jön a java. A gép újraindul, majd ismét megjelenik a telepítő és az egész mizéria kezdődik elölről, és az ördögi körből látszólag nincs kilépés. Volt, aki valamiféle csodában reménykedett, és egész éjjel hagyta futni a telepítőt, de reggelre sem történt változás. A ciklus valóban végtelennek tűnik.

Ráadásul a vista helyreállítása sem végezhető el, mert – panaszolja az egyik fórumozó – a szoftver láthatólag leradírozta az előző rendszert a gépről. Ez azonban nem igaz. A probléma a Microsoft támogatási oldalának bejegyzése szerint már júliusban is ismert volt. A dokumentum arra sajnos nem kínál magyarázatot, mégis miért nem megy végbe sikeresen a telepítés. Viszont ismerteti az újraindításos jelenség okát és a megoldást is. A rendszerindítás beállításait tartalmazó Boot Configuration Database egyik bejegyzése nem módosul, minek következtében a vista nem az alapértelmezett operációs rendszerként jelenik meg, így felhasználói beavatkozás nélkül nem is töltődik be, de egy apró trükkel megoldható a probléma.

A fórumozókhoz kisvártatva csatlakoztak a Microsoft mérnökei is, akik mindféle információkat kértek a pórul járt ügyfelektől. Többek között kíváncsiak voltak a vista típusára és a telepített víruskereső programokra. Múlt vasárnap bizonyos Keith, egy terméktámogatási mérnök azt írta, hogy néhány felhasználó problémája valószínűleg kapcsolatban áll az optikai meghajtó sebességével. Jobban mondva a telepítőlemez létrehozása során kiválasztott írási sebességgel. A Windows 7-et letöltés útján megvásároló ügyfeleknek a cég munkatársa azt ajánlotta, a képfájlt a lehető legalacsonyabb írási sebességgel égessék fel a korongra. Talán így elkerülhető a telepítőlemez sérülése. A Microsoft és a Digital River (a vállalat, mely az egyetemi hallgatóknak 29,99 amerikai dolláros áron kínálja az operációs rendszert) vizsgálja a bejelentéseket. Az efféle elszigetelt esetek gyakran összefüggésbe hozhatóak a felhasználó internetszolgáltatójával vagy korábban telepített szoftverekkel – közölték.

Forrás: IT Café